De kracht van zacht

De mevrouw die belt voor een afspraak heeft een kloek besluit genomen, zegt ze. Ze kent mij van de verhaaltjes, en zij heeft zelf ook een verhaal. Ze zeult al 40 jaar een geheim mee dat inmiddels als een loden last op haar schouders drukt en waar ze echt vanaf wil. De schaamte is groot maar de steeds vaker terugkerende frustratie is groter.

Een lastig onderwerp voor haar maar toch wil ze erover te praten. Het moet, anders stikt ze erin. En nu kan het eindelijk omdat hij intussen overleden is. Ze haalt diep adem en begint te vertellen: “Lang geleden toen ik nog een klein kind was had ik een lieve opa die vaak oppaste. We speelden, zongen liedjes en ik mocht bij hem op schoot. Maar als ik dan ging slapen kwam hij bij mij in bed, kroop helemaal tegen mij aan, zat aan mij te plukken en deed van alles waar ik niets van snapte en helemaal niet fijn vond. Maar ik was klein, had geen verweer en dacht ergens ook dat het zo moest. Hij drukte mij op het hart dat ik het nooit aan iemand mocht vertellen, dat het ons geheimpje was. Als ik dat beloofde dan beloofde hij dat ik vaak cadeautjes zou krijgen. Ik was toch zijn allerliefste kleinkind?”

“Het heeft wel tien jaar kunnen gebeuren omdat ik lang niet beter wist dan dat dit erbij hoorde. Het is lastig te rijmen maar ik hield van mijn opa. Hij was er altijd, gaf me aandacht en was oprecht geïnteresseerd in mij. Er is veel beschadigd, maar omdat ik, toen ik klein was uit mijn lijfje vluchtte voelde ik niet veel, het was mijn manier om te overleven. Hierdoor duurde het nog jaren voordat ik er echt last van kreeg. Spierspanningen, schuldgevoelens en vooral schaamte.”

“Nu heb ik steeds vaker hinder van mijn geremdheid. Bij een spontane omhelzing of een zoen gaan bij mij soms nóg alarmbellen af. Ik heb dit kindstuk lange tijd diep weggestopt maar vanaf zijn begrafenis komen er steeds meer herinneringen naar boven. Ik word er misselijk, verdrietig en boos van en wil nu echt schoon schip maken. Ik wil kunnen genieten en voelen wie ik ben zonder deze ballast. Behalve met mijn man heb ik er nooit met iemand over gesproken maar die tijd is voorbij, want ik merk nu dat het vertellen van dit verhaal mij enorm oplucht. Het zal niet gemakkelijk zijn om dit te verwerken maar ik ga ervoor. Het voelt hier veilig en met jouw hulp gaat het lukken.”

Holistic Pulsing blijkt inderdaad telkens opnieuw een hele zachte en effectieve manier om te helen. Op de pulstafel is er ruimte voor verdriet, boosheid en ontroering, waardoor ze steeds een stukje verder komt in het contact met haar innerlijke kind. Ze durft haar lijf weer te koesteren en voelt steeds meer ruimte om vrij te zijn.

De kracht van zacht zijn voor jezelf

Helpende handen gevraagd! Natuurlijk spring je bij als het nodig is, logisch toch? Het is tenslotte je moeder, vader, lievelingstante, vriendin, buurman… Geholpen door de gedachte: stel dat snel gaat, dat het mij overkomt, dat dit het laatste is wat ik kan doen… dan is het toch wel het minste wat ik kan doen… en elke andere zin die een appél doet op je verantwoordelijkheidsgevoel. Maar voor je het weet ben je mantelzorger mét een baan én je eigen huishouden.

Dat schuldgevoel kent ze wel. Zo’n ingebouwde speaker die continue vertelt wat ze moet doen: ‘het is je moeder… zij heeft ook altijd voor jou gezorgd… ga nou maar… je kunt haar nu niet in de steek laten…’ En natuurlijk doet ze dat niet want ze kent haar verantwoordelijkheid. Dus zet ze zich drie jaar lang vol in. Taak volbracht! Doodmoe van het ‘alle ballen in de lucht houden’, maar ook tevreden omdat ze alles gedaan heeft wat in haar vermogen lag om te zorgen dat mama vredig kon sterven.

Tijd om te rouwen is er echter nauwelijks want helaas wacht er al een volgende die helpende handen zoekt. Een lievelingsoom, hij is alleen en heeft verder niemand. De speaker fluistert: ‘Je kunt het niet maken om hem nu te laten stikken. Jamaar… ik heb niet zoveel tijd want ik moet nog zus en zo… Hoezo niet veel tijd, voor je moeder had je die toch ook? En weet je nog toen je klein was, hij was degene die altijd tijd had om op jou te passen en met je te spelen’ bromt de speaker. Dat weet ze heus wel dus vooruit met de geit en opnieuw schouders eronder. Intussen vraagt haar achtergebleven vader ook steeds meer aandacht en heeft de rest van de familie telkens allerlei excuses, dus nog maar een tandje erbij.

Dan overlijdt plots een zwager en wil ze er zijn voor haar man, het gaat tenslotte om zijn broer. Maar ook daar is te weinig ruimte voor want papa wordt steeds hulpbehoevender en veeleisender. En nóg is het niet klaar want ook in de schoonfamilie wordt er inmiddels flink getobd met allerlei ziektes. En wat doe je dan? Dan ga je door want ja het is toch familie… iemand moet het doen… jij bent inmiddels ervaringsdeskundige… en voor ze er erg in heeft zijn er tien jaar voorbij.
En dan opeens is het echt klaar.

Ze kijkt in de spiegel en ziet een totaal afgeknoedeld, uitgewoond en bekaf mens dat vergeten is hoe nog te genieten. Amper in staat om de ene voet voor de andere te zetten. Maar de speaker staat nog steeds aan en bromt dat het uit den boze is om thuis te blijven van het werk. ‘Hoezo thuisblijven je bent toch niet ziek? Ze komen al handen te kort dus huppakee! Maar ze voelt dat de koek nu écht op is en dat ze zelf hulp nodig heeft om zichzelf weer op de rit te krijgen. Gelukkig heeft ze mijn kaartje bewaard met de gedachte: als ik óóit iemand nodig heb…
En ferme stap in de goede richting.

De kracht van zacht

Stel je bent gevoelig én perfectionistisch. Dan ligt de kans dat je overspannen raakt of in een burn-out belandt op de loer. En als je dit als man overkomt, kan het extra pittig zijn want hé je bent toch zeker geen watje? Nee hoor, of je nu man of vrouw bent, gemakkelijk is het zeker niet. Belangrijk dus om je grenzen te bewaken en te weten hoe goed met je sensitiviteit om te gaan. In deze hectische tijd geen sinecure.

Een ongeruste moeder belt mij met de vraag of ik iets voor haar zoon kan betekenen want het gaat niet goed met hem. Hij is nog zo jong en nu al helemaal opgebrand. Zeker kan hij bij mij terecht, op voorwaarde hij zelf contact op neemt omdat het niet werkt als iemand niet geholpen wil worden. Gelukkig is de wil er wel.

Aan tafel zit een uitgebluste midden-twintiger die boven zijn thee sombert: “ik had van de ene op de andere dag 0% energie, ik slaap nauwelijks meer en ik heb overal spierpijn”. Fronsend: “Die spierpijn begrijp ik eigenlijk niet zo goed want voor sporten heb ik al een tijd geen puf en energie meer”. Ik leg hem uit dat je spierpijn niet alleen van sporten krijgt, maar ook van krampachtig doorgaan terwijl je eigenlijk niet meer kunt. Je belandt in een burn-out omdat je lang signalen hebt genegeerd en je lichaam roept: tot hier en niet verder. Dan gaat de stop eruit en loop je leeg.

“ik weet echt niet hoe het nu verder moet met mijn werk?” Ik vraag of hij het moeilijk vindt zich ziek te melden. “Best wel ja, het voelt niet oké dat collega’s mijn werk erbij moeten doen terwijl ze het al zo druk hebben. Het is op dit moment erg hectisch en ik ben van de ene op de andere dag weggebleven zonder het goed achter te laten. En dat vind ik vervelend want zij weten niet hoe ik mijn werk doe en straks gaat het fout.” “Ben je bang dat ze dan zeggen dat jij het niet goed hebt gedaan? Dat ze je niet voor vol aanzien terwijl je toch heel hard werkt?” “Eigenlijk wel ja. Ik wil graag dat ze een goede indruk van mij hebben. Dat ze zien dat ik een goede werknemer ben en niet iemand die de kantjes er vanaf loopt. Ik wil niet dat ze denken dat ik het niet kan of dat ik dom ben.”

Ik zie een hardwerkende, verantwoordelijke, pientere gast met een HBO opleiding die doodmoe is van te zeer zijn best doen om door anderen goed gevonden te worden, en intussen vergeet om ook goed voor zichzelf te zorgen. Hier valt nog wel wat winst te behalen voor deze jongeman.

Op de pulstafel wordt duidelijk hoeveel spanning er in zijn lichaam is opgebouwd de afgelopen tijd. De ogen open, de ademhaling hoog en het lijf strak gespannen wacht hij op wat komen gaat. Rustig begin ik met pulsen, langzaam en met kleine bewegingen word het lichaam uitgenodigd om stukje bij beetje te ontspannen…. Stukje bij beetje….. En misschien vannacht eindelijk weer eens slapen.

De kracht van Holistic Pulsing

Ze belt op: “ik heb een geheim wat ik met niemand kan delen maar het word me teveel. Kan ik hiervoor een afspraak bij jou maken? En kan ik er dan op vertrouwen dat het niet buiten de deur komt?” “Zeker, ik heb een beroepsgeheim dus alles wat je mij vertelt is veilig bij mij, net als jij.” “Oké dan kom ik graag want het zit me erg hoog en ik word er stapel mesjogge van. Ze belt aan: mooie meid, jeugdige uitstraling en hartstikke zenuwachtig. Eerst maar even thee inschenken.

Na enige aarzeling komt de aap uit de mouw. “Ik ben getrouwd, heb een schat van een man, twee kinderen en alles wat mijn hartje begeert. We zijn al twaalf jaar een perfect stel maar het is ook voorspelbaar en een beetje saai. Maar nu komt het: ik heb een half jaar geleden een leuke vent ontmoet en inmiddels ben ik helemaal hoteldebotel. Ik ben verloren van die man en hij van mij. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Ik zie hem eens per week en elke keer denk ik: dit is de laatste keer want het kan niet, het mag niet bladiebladiebla. Maar het is zo heerlijk en zo spannend ook; vlinders in mijn hele lijf. Iets in mij roept: ‘dit is wat ik wil, YES’! Maar er is ook een stem die zegt: ‘doe niet zo achterlijk, dit is een bevlieging, straks sta je met lege handen en dan? Geen geld geen huis. En denk eens aan je kinderen, wat doe je ze aan? Doe normaal zeg en gedraag je’. Snap je dat me suf pieker? Ik wil niemand pijn doen dus wat moet ik in godsnaam doen?”

“Lieve meid, het antwoord dat je zoekt zit niet in je hoofd, daar zitten alleen meer vragen. Je hart volgen is nu ook niet handig omdat er tijdens de verliefdheid gelukstofjes vrijkomen. Die zetten jou een roze bril op zo kom je niet bij het gevoel wat eronder zit.
Holistic Pulsing kan je wél een eind op weg helpen. Want als ik met mijn handen jouw lichaam in beweging breng herkent het namelijk het wiegen in de schoot van je moeder. Jouw unieke oerritme uit de periode vóórdat je alle ervaringen en de daaraan gekoppelde overlevingsmechanismen opbouwde. En tijdens het pulsen voert dit ritme je precies naar de plek waar het antwoord wél te vinden is; je wezenlijke kern. Hier vind je de heldere informatie waarin jouw zielsbedoeling besloten ligt. Dan weet je welke richting voor jou de juiste is. De kunst is om je hoofd erbij te houden én erbuiten te laten.

Ja… Loeki Knol zong 40 jaar geleden al “ik hou van jou maar ook van hem, ik hou van kaas maar ook van jam….. Of zoals Mary MacGregor het zo mooi verwoordde “Torn Between Two Lovers, feeling like a fool…..Een lastige kwestie, want hoe weet je nu of het een bevlieging is of dat het serieus over een nieuwe liefde gaat? Ga d’r maar aanstaan.

De kracht van zacht

Ik schrik wakker en kijk op de wekker. Zo laat al! Ik spring uit bed en au! De poot van het bed is harder dan mijn teen. Eerst maar even wakker worden onder de warme straal van de douche. Dat helpt vast. Oeps! In de haast natuurlijk vergeten een handdoek te pakken. Bibberend schuifel ik over de gang en boem! Met mijn billen op de grond, gelukkig niks gebroken. Nog snel een kopje koffie maar…. haastige spoed… je voelt ‘m al (ik in ieder geval wel) tong verbrand, jak! Ooohhh wordt het zó’n dag? Ik zet me vast schrap.

Eerst water koken voor de thee, lampjes aan en de computer opstarten om even mijn mail te checken. Het zal de wet van Murphy wel zijn want ping! Een afmelding: ze is hartstikke ziek en kan vandaag niet komen. Balen (ook voor haar natuurlijk). Dan maar van de nood een deugd maken en wat achterstallige klusjes doen. Oké eerst even stofzuigen. Met de slang maai ik een glas van tafel en terwijl ik de scherven ruim (die brengen toch geluk?) ziet de poes haar kans schoon en roetsjt door een kier naar boven. Dat wordt geduldig bedelen tot ze zich verwaardigt om achter het bed vandaan te komen (ook poezen voelen feilloos aan wat voor een dag het is :)).
Zo nu even een nieuwe datum plannen, wat mail wegwerken en een beetje orde op zaken stellen. Ping! Hopelijk niet weer slecht nieuws, je weet maar nooit op zo’n dag als deze. Dan blijkt de dag gelukkig (dankzij de scherven?) ook z’n zegeningen te hebben in de vorm van een hartverwarmende brief.

Hoi Lieve Philomeen,
Wat is er toch een hoop in mijn leven veranderd sinds ik bij jou geweest ben. Allereerst heb ik gesolliciteerd op een compleet andere functie en wat denk je? Ik ben aangenomen. En wat blijkt, dit werk zorgt ervoor dat ik energie over houdt. Eerst was ik altijd leeg na een dagje werken. Maar mijn energiebron lekt nu niet meer lijkt wel.
Ik ben anders in het leven komen te staan sinds ik bij jou ben geweest.Iedere morgen loop ik mijn chakra’s even door zet de zon boven me en ga werken. Ik durf er nu te zijn. Ik geef ook veel beter mijn grens aan en voel me in alle opzichten veel rustiger. Ik slaap zelfs ook weer heerlijk.
En dat alles lieve Philomeen heb ik aan jou te danken. Jij hebt me geholpen om naar mezelf te leren luisteren. Mezelf de tijd te geven en er te mogen zijn. Graag maak ik over een tijdje weer een nieuwe afspraak met je.

Wat geweldig lief is dit. En wat een timing want juist nu kan ik wel een hartverwarmertje gebruiken. Alle ‘ongelukjes’ zijn vergeten, het leven lacht mij weer toe. Ik zing spontaan een liedje, geef de poes een dikke knuffel en bedank deze lieve schrijfster voor haar compliment want erkenning is voor iederéén fijn. Maar ik schrijf er ook bij dat ze het toch vooral aan zichzelf te danken heeft. Zij had de moed om een afspraak te maken en ermee aan de slag te gaan, en dat vind ik dapper. Ozo!

De kracht van zacht

Regelmatig hoor ik de opmerking “jammer dat ik niet wat dichter bij woon, anders zou ik wel willen komen voor een pulsing”. Nu kan afstand zeker een belemmering zijn om te doen wat je eigenlijk graag wil, maar gelukkig geldt dat niet voor iedereen. De persoonlijke ontwikkeling kan voor iemand zo belangrijk zijn, dat ze elke stap zetten die nodig is om hun doel te bereiken. Dan speelt afstand geen rol want ze hebben de wilskracht om elke reis te ondernemen die hen brengt waar ze wezen willen.

Er klinkt een zachte stem door de hoorn als ze vraagt of ze alsjeblieft een afspraak kan maken. We plannen een datum en als ik vervolgens haar adresgegevens via de mail ontvang, zie ik dat ze in Amsterdam woont. Dat is een behoorlijk eind rijden voor een sessie van anderhalf uur, maar voor deze dame is de afstand blijkbaar geen probleem. Een paar prachtige kijkers verontschuldigen zich aan de voordeur dat ze wat vroeg is. Ik schenk thee en op mijn vraag waarom ze helemaal vanuit Amsterdam naar Knegsel komt antwoordt ze: “iemand gaf mij de tip om voor de volgende stap in mijn proces een afspraak met jou te maken, omdat jij mij zou kunnen helpen beter in contact komen met mijn lichaam.” “Wat bijzonder en dankjewel voor je vertrouwen.” Ze praat zacht maar in haar wezen schuilt kracht en bewustzijn, ze weet wat haar doel is en ze gaat ervoor. Mijn respect voor deze dame groeit.

Ik nodig haar uit op de pulstafel. Vanwege de fysieke aanraking tijdens het pulsen is wederzijds respect en vertrouwen heel belangrijk, en zeker als ‘handen aan je lijf’ een gevoelig punt is. Want alleen vanuit respect voor de mens kan ik goed afstemmen en intuïtief pulsen zodat de ander in vertrouwen kan ontvangen. Na afloop zegt ze: “ik heb me veilig gevoeld en vertrouw je, ik wil graag een nieuwe afspraak maken”.

Op de dag van de tweede afspraak zie ik bij toeval door het raam dat ze een gele fiets aan een paal op slot zet. Hè een fiets, dat is gek? Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en als we aan de thee zitten vraag ik haar hoe ze toch aan die fiets komt. “Het zit zo: ik ga met mijn eigen fiets naar het station van Amsterdam, ongeveer een half uur trappen. Dan pak ik de trein die mij in anderhalf uur naar Eindhoven brengt. Daar leen ik vervolgens deze gele fiets en sta dan nog zo’n drie kwartier op de trappers om in Knegsel te komen.” Mijn mond valt open, “wauw, dat betekent dus dat je hierna nogmaals het hele traject aflegt maar dan in omgekeerde volgorde?” “Klopt maar voor mij maakt dat niet uit. Ik kom overal.” Een volle werkdag onderweg voor een sessie en dan te bedenken dat ze een vijfrittenkaart heeft. Ik neem mijn petje af en maak een diepe buiging.

De kracht van zacht

Een burn-out; bijna dagelijks lees je erover in de krant. Werkdruk, social media, studie, het onderhouden van sociale contacten, allemaal factoren die stress verhogend werken als je het perfect wilt doen en moeilijk nee kunt zeggen. Nog een reden waarom iemand overspannen kan raken; mantelzorg. Als je zorg draagt voor familie of naaste dan wil je diegene natuurlijk niet laten stikken. Vaak zijn er weinig anderen dus zet je een extra tandje bij totdat…. 

Gelukkig trekt deze meneer op tijd aan de bel. Hij wil vooral even stoom afblazen vertelt hij aan de telefoon. Niet dat het in zijn omgeving niet kan, maar de reacties en goedbedoelde raadgevingen staan hem een beetje tegen. Dus wil hij graag een afspraak maken om naar mijn praktijk te komen. Eenmaal binnen brand hij los. “Mijn moeder is dement aan het worden en ik wordt gek van het gebel van haar, ik kan me niet goed meer concentreren, maak fouten en vergeet belangrijke dingen.” “Moet je steeds de telefoon opnemen?” vraag ik. “Nee ik leg hem regelmatig weg, maar na acht keer bellen zegt mijn collega: misschien moet je toch maar even luisteren want het klinkt alsof het dringend is. Dus neem ik maar weer op en natuurlijk is er niets aan de hand. Ze verzint gewoon weer een smoesje om te zorgen dat ik langs kom. Maar ik ga al twee keer per dag en op mijn werk is het vanwege een zieke extra druk.”
Voel je je schuldig als je niet gaat?” “Nou” zegt hij “het speelt natuurlijk wel mee. Kijk ik ben haar enige zoon en ze werkt op mijn gemoedsrust. Maar hoe vaak ik ook ga, ze vergeet meteen weer dat ik er was. Er komen regelmatig mensen over de vloer vanuit de zorg, maar het lijkt wel of ze ineens niet goed meer alleen kan zijn, terwijl ze toch al heel lang weduwe is. Ze snapt ook een heleboel niet meer en draagt mij allerlei klusjes op die óf geen nut hebben, óf al gedaan zijn. Daarnaast loop ik vaak te poetsen en te verschonen omdat er dingen mis gaan. Ik zou willen dat ik een modus vond om hier goed mee om te gaan. Voor haar en voor mij.”

Ik lees op zijn gezicht de strijd tussen sterk willen zijn en irritatie, maar ik zie ook zachtheid en begrip. Zij heeft hier tenslotte ook niet om gevraagd.

“Ik begrijp dat ze belangrijk voor je is en dat jij het belangrijk vindt om het goed te doen. Dat is heel logisch want ze is je moeder, jij bent haar kind en vroeger was ze er ook voor jou, toch? Maar besef dat je niet al haar behoeften kunt vervullen en ook niet moet willen, buiten dat is het niet bevorderlijk voor jouw gezondheid. Signalen als niet kunnen concentreren, hinken op twee benen en toegeven aan manipulatie waar je vervolgens last van hebt, zijn er niet voor niets. Het is belangrijk om rust te creëren tijdens dit proces. “Daarom ben ik ook hier, maar hoe dan?” vraagt hij vertwijfelt. Mijn eerste tip is om de telefoon telkens een paar uur op ‘uit’ te zetten. En de tweede tip is een uitnodiging op de pulstafel. Even niets behalve genieten van de ontspanning van lijf en leden en de helderheid en rust in het hoofd.

De kracht van zacht

Er belt een dame die me vertelt dat ze al zolang de Uitstraling klaar heeft liggen om te bellen voor een afspraak, dat het er nu maar eens van moet komen. Ze heeft wel een vraag: of ze niet te oud is? Ik vraag of ze kan traplopen? Dat blijkt geen belemmering en dus is ze van harte welkom. Holistic Pulsing is namelijk geschikt voor iedereen en elke leeftijd. Want ook kinderen, ouderen en zelfs dieren hebben baat bij deze helende puls met de kracht van zacht.

Ik ontvang een mooie dame op leeftijd. Als ze praat hoor ik iemand die jong van hart en geest is. Ze heeft wat kwaaltjes hier en daar maar ja ze is ook geen twintig meer. Niets te klagen dus als ze maar wat meer energie had. Ze is een drukke dame. Ze bridget, zwemt, doet aan fitness, heeft een leesclubje, een wandelclubje en een clubje om naar een voorstelling, film of museum te gaan. ‘Allemaal leuk’ zegt ze ‘maar het word me soms teveel. Alles gaat trager: lopen, douchen, aankleden en zelfs autorijden. Het kost me gewoon veel energie en daar baal ik van want ik wil niet steeds nee zeggen. Maar ik wil ook niet moeten, en toch moet ik dan van mezelf omdat ik bang ben om achter de geraniums te verpieteren’.

Het ouder worden is een proces wat soms lastig te verteren is. Vaardigheden verdwijnen, terwijl de wil om iets te kunnen blijft. Je levert in en er komt niets voor in de plaats, en dat is lastig te accepteren. Dus zwem je tegen de stroom in tot je zo dodelijke vermoeid bent dat je je alleen nog maar met de stroom mee kunt laten drijven. En dan ineens levert het toch iets moois op, namelijk de vaardigheid om vrede te kunnen hebben met wat is. Gewoon omdat het niet anders kan, en dat blijkt nou precies de bedoeling. Je energie steken in ondernemingen die je ondersteunen en waar je blij van wordt. Zodat je plezier beleeft aan wat wél kan, en kunt laten wat niet hoeft. Het is een proces van omdenken wat tijd nodig heeft, maar zeker zijn vruchten afwerpt en Holistic Pulsing is hierbij een fantastische ondersteuning.
 
Ze klimt lenig als een kieviet op tafel, maakt het zichzelf comfortabel met hier en daar een kussentje en ze is er klaar voor. ‘Moet ik nog iets doen ofzo?’ ‘Nee hoor gewoon lekker genieten van het ritme van de puls en van het feit dat je even helemaal niets hoeft.’ ‘Ik voel wel een druk in mijn onderrug’ zegt ze. ‘Mag het er gewoon zijn voor nu’? vraag ik en dan schiet ze in de lach ‘ja hoor dat mag’.
Op het einde van de sessie zucht ze, ‘goh wat is dit heerlijk, kon ik nog maar een uurtje zo blijven liggen. Ik denk dat ik wel kan accepteren dat dit goed is voor mij, dus doe maar meteen een vijfrittenkaart’. Wijs besluit want dat is in ieder geval nog vier keer genieten geblazen; rust in het hoofd, vrede in het hart en ontspanning in het lijf. Wat wil een mens nog meer….

De kracht van zacht

De kracht van zacht. Slechts vier woorden die samen een sterke zin vormen. De kracht van deze zin schuilt in de ogenschijnlijke tegenstelling tussen kracht en zacht. Vaak wordt kracht verward met krachtig, als ferm, stoer, stevig. En zacht met zachtjes, als lievig, voorzichtig, week. Echter een zuivere kracht kan heel subtiel en toch zeer krachtig aanwezig zijn, en zacht kan juist heel krachtig voelen door heel subtiel te zijn. Geen tegenstellingen dus maar twee kanten van hetzelfde. De belangrijkste ‘kracht van zacht’ is: de kracht hebben om zacht voor jezelf te zijn. Afstemmen op jouw innerlijke behoefte en erop vertrouwen dat die keuze goed is, ongeacht wat anderen daar van vinden. Zelfvertrouwen en eigenwaarde helpen daarbij.

Ze komt al jaren in de praktijk, mankeert niets en heeft geen klachten. Toch vind ze het belangrijk voor haar innerlijke ontwikkeling om elke zes weken te komen voor een Holistic Pulsing sessie. Ze noemt het onderhoud; zoals bij een auto, de schoonheidsspecialiste voor de binnenkant. Net zo belangrijk als de kapper, gezonde voeding en nieuwe kleding. Ze zit lekker in haar vel, heeft een verantwoordelijke baan en vindt het fijn daarover te sparren. Spiritueel, sensitief en gezond nieuwsgierig zijn woorden die bij haar passen. Door haar drukke baan waarin ze vooral gesprekken voert met mensen, heeft ze genoeg voorbeelden van situaties zoals deze zich voordoen en haar aandeel hierin. Ze loopt in zo’n gesprek soms tegen zichzelf aan, en wil graag weten welk stukje ego in de weg zit. Zo een oud gedragspatroon opsporen, zodat ze het herkent en ze zich hier de volgende keer meer bewust van is. Dit bevordert haar neutrale houding in (vaak lastige) gesprekken wat een pré is in haar werk.

Ze is sensitief in het aanvoelen of mensen de waarheid spreken en durft steeds vaker te zeggen wat er werkelijk speelt zonder zich daarin té kwetsbaar te voelen. Gewoon omdat ze de kracht heeft om zich dingen niet persoonlijk aan te trekken. Dat kan alleen door te leren durven, zichzelf te vertrouwen, dan groeit het zelfvertrouwen. Met deze verworvenheid is ze heel gelukkig en haar collega’s ook. Ze wordt juist vanwege deze heldere inzichten en eerlijke manier van benaderen op handen gedragen. Dit heeft er weer voor gezorgd dat haar eigenwaarde is gestegen. Haar intuïtie is zuiver en daardoor is er automatisch een verbinding met het spirituele. Wat niet meer of minder is dan te durven vertrouwen op de informatie die binnenkomt via je spirit, je geest. Intuïtief weten dat het klopt en deze informatie ‘vertalen’ naar de situatie in het hier en nu. Hiervoor is ook vertrouwen nodig, het vertrouwen dat je onderdeel bent van een groter geheel. Dat alles en iedereen in energie met elkaar verbonden is.

Daarna is het altijd een feestje om op tafel te gaan en te worden gepulst. Want ook hier komen gevoel en intuïtie samen en ontvouwen zich de mooiste inzichten. Deze inzichten zijn altijd een antwoord op onderliggende vragen of kwesties die aan de orde zijn. Of omdat het eerder besproken is, of omdat het onderhuids speelt, en gezien of gehoord wil worden. Bij elk bezoek groeit haar vertrouwen in de werking van ‘de kracht van zacht’. En na elk bezoek gaat ze met hernieuwde energie en een blij gemoed de deur uit. Tot over zes weken!

Een prachtig voorbeeld van goed voor jezelf zorgen omdat je het waard bent.
De kracht van zacht

De kracht van zacht. Slechts vier woorden die samen een sterke zin vormen. De kracht van deze zin schuilt in de ogenschijnlijke tegenstelling tussen kracht en zacht. Vaak wordt kracht verward met krachtig, als ferm, stoer, stevig. En zacht met zachtjes, als lievig, voorzichtig, week. Echter een zuivere kracht kan heel subtiel en toch zeer krachtig aanwezig zijn, en zacht kan juist heel krachtig voelen door heel subtiel te zijn. Geen tegenstellingen dus maar twee kanten van hetzelfde. De belangrijkste ‘kracht van zacht’ is: de kracht hebben om zacht voor jezelf te zijn. Afstemmen op jouw innerlijke behoefte en erop vertrouwen dat die keuze goed is, ongeacht wat anderen daar van vinden. Zelfvertrouwen en eigenwaarde helpen daarbij.

Ze komt al jaren in de praktijk, mankeert niets en heeft geen klachten. Toch vind ze het belangrijk voor haar innerlijke ontwikkeling om elke zes weken te komen voor een Holistic Pulsing sessie. Ze noemt het onderhoud; zoals bij een auto, de schoonheidsspecialiste voor de binnenkant. Net zo belangrijk als de kapper, gezonde voeding en nieuwe kleding. Ze zit lekker in haar vel, heeft een verantwoordelijke baan en vindt het fijn daarover te sparren. Spiritueel, sensitief en gezond nieuwsgierig zijn woorden die bij haar passen. Door haar drukke baan waarin ze vooral gesprekken voert met mensen, heeft ze genoeg voorbeelden van situaties zoals deze zich voordoen en haar aandeel hierin. Ze loopt in zo’n gesprek soms tegen zichzelf aan, en wil graag weten welk stukje ego in de weg zit. Zo een oud gedragspatroon opsporen, zodat ze het herkent en ze zich hier de volgende keer meer bewust van is. Dit bevordert haar neutrale houding in (vaak lastige) gesprekken wat een pré is in haar werk.

Ze is sensitief in het aanvoelen of mensen de waarheid spreken en durft steeds vaker te zeggen wat er werkelijk speelt zonder zich daarin té kwetsbaar te voelen. Gewoon omdat ze de kracht heeft om zich dingen niet persoonlijk aan te trekken. Dat kan alleen door te leren durven, zichzelf te vertrouwen, dan groeit het zelfvertrouwen. Met deze verworvenheid is ze heel gelukkig en haar collega’s ook. Ze wordt juist vanwege deze heldere inzichten en eerlijke manier van benaderen op handen gedragen. Dit heeft er weer voor gezorgd dat haar eigenwaarde is gestegen. Haar intuïtie is zuiver en daardoor is er automatisch een verbinding met het spirituele. Wat niet meer of minder is dan te durven vertrouwen op de informatie die binnenkomt via je spirit, je geest. Intuïtief weten dat het klopt en deze informatie ‘vertalen’ naar de situatie in het hier en nu. Hiervoor is ook vertrouwen nodig, het vertrouwen dat je onderdeel bent van een groter geheel. Dat alles en iedereen in energie met elkaar verbonden is.

Daarna is het altijd een feestje om op tafel te gaan en te worden gepulst. Want ook hier komen gevoel en intuïtie samen en ontvouwen zich de mooiste inzichten. Deze inzichten zijn altijd een antwoord op onderliggende vragen of kwesties die aan de orde zijn. Of omdat het eerder besproken is, of omdat het onderhuids speelt, en gezien of gehoord wil worden. Bij elk bezoek groeit haar vertrouwen in de werking van ‘de kracht van zacht’. En na elk bezoek gaat ze met hernieuwde energie en een blij gemoed de deur uit. Tot over zes weken!

De kracht van zacht

De kracht van zacht nodigt uit tot ontspanning. Bij volwassenen en  kinderen, maar zeker ook bij baby’s. Baby’s die gevoelig zijn, of last hebben van darmkrampjes. Maar ook huilbaby’s en ongeboren kindjes hebben baat bij het zachte, helende wiegen van Holistic Pulsing.

Ik kreeg een berichtje via de website: “Hallo Philomeen, ik ben 6 maanden zwanger, ik heb regelmatig harde buiken en last van maagzuur, kan Holistic Pulsing iets voor mij betekenen?

Hijgend stond ze aan de deur. “Sorry dat ik zo laat ben maar ik moest de auto aan de kant zetten omdat ik een harde buik kreeg.” Ik schenk een kopje warme thee in en ze zucht hoorbaar. “Ik zal blij zijn als ik met zwangerschapsverlof kan, ik ben er zo aan toe.” Moe is ze zegt ze en ze baalt dat ze te weinig tijd heeft om blij te zijn. “We hebben ons zo verheugd op dit kindje en zijn er dolgelukkig mee. Maar de spanning op het werk loopt zo op. Eerst drie maanden elke dag misselijk, en nu stress om alle werk af te krijgen én iemand anders in te leren voor de komende maanden. Thuis het kamertje in orde maken, zorgen dat er alles is, regelmatig naar de verloskundige, echo in het ziekenhuis en vast nog meer waar ik nu even niet op kom.”

Daar zijn de eerste waterlanders al. “Dit is sowieso een indrukwekkende waslijst” zeg ik “en daar komt nog bij dat jouw lichaam het een en ander te verwerken krijgt. Je huid en weefsels rekken uit, je gewicht neemt toe en dan gaat ook nog je hele hormoonhuishouding op z’n kop. Logisch dat de baby reageert. Wanneer er teveel spanning is, krijg je harde buiken, maagzuur en wil je lijf soms niet meer. Slaap je wel goed?” “Nou, slaap heb ik genoeg, maar soms weet ik niet hoe ik moet gaan liggen en dan komt natuurlijk alles van mijn waslijst voorbij en dan ben ik ’s morgens niet de fitste.” Ik zeg dat ik begrijp dat er veel moet gebeuren, belangrijke dingen ook. Maar dat het zeker de moeite waard is om de komende maanden ook zoveel mogelijk te genieten van het wonder in haar buik. En dat de baby en zij allebei gebaat zijn bij rust. Dat dit de band versterkt en dat het bijdraagt aan een relaxtere bevalling. Ze zucht. “Dat is wat ik wil; rust en liefde ervaren, genieten en mijn kindje koesteren.” Met een glimlach zeg ik “dit alles begint bij het koesteren van jezelf en daar beginnen we nu mee.”

Ik nodig haar uit op tafel te gaan liggen, elke houding is goed als het maar lekker ligt. Hier en daar wat kussentjes als ondersteuning en ze is er klaar voor. Ik vertel dat er een speciale zwangerschapspuls is, leg haar uit hoe die in z’n werk gaat en vraag of dat voor haar oké is. Ze knikt en zegt dat ze me vertrouwt.

Na het pulsen en even nagenieten onder een warme deken, rolt ze op haar zij en kijkt mij gelukzalig aan. En glunderend zegt ze “Ik weet hoe ik mijzelf kan koesteren, ik geef mezelf en mijn hummeltje elke 2 weken zo’n sessie cadeau”. Klare taal en zo hoort een aanstaande moeder eruit te zien!

De kracht van zacht

Bijzonder aan Holistic Pulsing is de kracht van zacht. Maar bij zo’n uitspraak doen mannen toch vaak een beetje lacherig of kijken ze wat besmuikt. Zacht is voor watjes, niet voor stoere kerels. Gelukkig zijn er- en tegenwoordig steeds meer- mannen die het heerlijk vinden om de kracht van een zachte puls aan den lijve te ondervinden. Zo ook deze meneer, die weliswaar een beetje schuchter, heel graag een afspraak wil maken.
Hij komt binnen, schudt mij krachtig de hand en informeert direct hoe laat we klaar zijn. En nee hij hoeft geen thee, wil liever direct ter zake komen. “Weet je ik heb het gewoon een beetje druk. Op het werk is het hectisch, ik ben vorig jaar gescheiden en heb co-ouderschap over mijn twee kinderen”. Maar ik heb wel alles onder controle hoor, geen probleem. Ik wil gewoon graag een beetje ontspannen en bijtanken, kan Holistic Pulsing mij daarbij helpen?” Nu is (niet toevallig) Holistic Pulsing bij uitstek geschikt om je lijf te ontspannen dus zeg ik “ja natuurlijk kan dat, kun je mij vertellen hoe ontspanning er voor jou ongeveer uitziet?” Er volgt een opsomming waar je u tegen zegt: niet zoveel aan m’n kop hebben zodat ik beter slaap, tijd om met de oudste naar het voetballen te gaan en met de jongste te gaan zwemmen, mijn baas tevreden kunnen houden, koken en ruimen, af en toe met vrienden een biertje drinken, en ja een leuke date is ook nooit weg maar daar kom ik écht niet aan toe”.

Ik kijk hem aan en zeg dat het ook wel heel erg veel is wat er op zijn bordje ligt. Even is het stil. Ik vraag waar zijn grootste zorg zit. Dan laat ie zijn schouders zakken en het hoge woord komt eruit; “ik ben bang voor een burn-out want ik heb een collega in zo’n situatie en die kreeg dat ook. Vier maanden thuis. En dat wil ik dus voorkomen want er kan er niet nog een ziek worden op de afdeling. Bovendien kan ik dan ook geen goede vader zijn.”
 
Een grote verantwoordelijkheid en weinig klankbord. Terwijl je er juist zo’n behoefte aan kunt hebben je hart eens te luchten en je zorgen te delen. Wat fijn dat deze aardige, gevoelige man op tijd aan de bel heeft getrokken. Goed gedaan! We starten met het maken van een prioriteitenlijstje; wat is het belangrijkst en welke dingen kunnen minder of zelfs weggestreept. Dat geeft zichtbaar opluchting.
Tijd voor de pulsing! Hij klimt op tafel, zoekt even naar een fijne houding, sluit zijn ogen en met een diepe zucht geeft hij zich over aan de kracht van zacht. Even qualitytime voor zichzelf. Ontspannen en opladen in één.

De kracht van zacht

De kracht van zacht beleven in een sessie is een zaligheid, voor lijf én hoofd, voor ontvanger én gever. Is er iets wat dit nog kan overtreffen? Jazeker! Zelf de techniek van Holistic Pulsing onder de knie krijgen én leren werken met energie, zodat je daarmee anderen deze unieke vorm van lichaamswerk kunt laten ervaren. Moeilijk? Valt reuze mee. Leuk en uitdagend? Zeker weten! Levert het ook wat op? Nou en of! In ieder geval voor deze student uit een vorige groep.
“Vanaf de allereerste opleidingsdag dag ben ik echt verkocht. Het is natuurlijk onwennig en ik ben een beetje bang dat ik het fout zal doen. Holistic Pulsing is tenslotte compleet nieuw voor mij en vooral ‘een nieuwe kennismaking met mijn handen’ die door de ander aan te raken, warm worden en gaan tintelen. Ik voel de energie stromen. Door de heldere aanwijzingen krijg ik langzaam vertrouwen en na de eerste dag denk ik het verschil te weten tussen ‘schudden’ en ‘pulsen’.
 
“Op dag twee is er even weer het gevoel van onzekerheid en vooral onhandigheid. Wat is het moeilijk om dat ritme te pakken en niet te gaan schudden. Zou ik het ooit leren? Het is heel goed dat je op deze opleiding de techniek kunt geven(pulser) én ontvangen(pulsee) en op die manier feedback kunt geven aan elkaar. Heel leerzaam.
Aan het einde van de tweede dag heb ik het duidelijk het gevoel dat ik weet wat de bedoeling is. Ik voel me helemaal blij van binnen en neem me voor, de komende weken verschillende mensen te vragen om  te mogen oefenen op de massagetafel. En dat is gelukt! Door veel te oefenen krijg je steeds sneller het gevoel wanneer je de goede puls te pakken hebt. Fantastisch en zó mooi om te kunnen geven. Het is puur delen want zelf word ik er ook helemaal blij van”.
 
“Gedurende het gehele opleidingsblok voel ik me ‘energiek’ en ‘vol’. Wat een mooie manier om iemand op zo’n zachte manier te laten genieten en helpen balans te vinden. Ik voel het respect voor de ander, kom heel dicht bij mezelf en ervaar ook de verbondenheid met de anderen. In het eerste blok leren we verschillende technieken en het werken met energie. Wie we wezenlijk zijn waardoor we kunnen afstemmen op een ander wezen voor werkelijk contact. Hierdoor ben ik me er van bewust dat als ik in mijn denken ga zitten, ik de afstemming verlies. Mij helpt het om te blijven oefenen. Het volgen van dit eerste blok heeft me meer in verbinding gebracht met mijzelf en krachtiger doen voelen in mijn ZIJN. Ik kijk al uit naar niveau twee”.
 
Oh ja en ook belangrijk; de sfeer is superfijn en elke keer worden we verwend met lekkere dingen.

De kracht van zacht

Zacht zijn naar jezelf met liefde en respect voor jouw unieke zijn is een must. Zeker als je voelsprieten van hier tot Tokio hebt voor de gemoedstoestand van anderen. Het zenuwstelsel krijgt dan extra prikkels binnen die allemaal verwerkt moeten worden. Je kunt steeds het gevoel hebben dat je weinig energie hebt (of als er een oordeel naar jezelf opzit dat je lui bent), maar niets is minder waar. Je lichaam en geest zijn juist keihard aan het werk om alles wat je oppikt een plek te geven en dat kost veel energie. Als je dan ook nog perfect wilt zijn in alles wat je doet, kan het vlammetje wel eens op een heel laag pitje komen staan.

Lachend ploft ze neer in de stoel. Het is haar 3e afspraak en ze is blij dat ze er weer is. “Eigenlijk hoef ik alleen maar hier te zitten en dan voel ik me meteen een stuk beter, zo’n fijne energie”.
In de vorige sessies zijn we tot de conclusie gekomen dat ze behoorlijk sensitief is, en dat dit een belangrijke oorzaak is van haar vermoeidheid. We hebben gekeken naar handvatten die haar kunnen helpen van deze ‘last’ een kracht te maken. De eerste stap: zich bewust worden van haar grenzen en leren deze te respecteren. Ik ben benieuwd hoe het haar de afgelopen week vergaan is.

“Goed én lastig” is de reactie. Van de tips hoe ik mezelf beter kan beschermen in ruimtes met veel mensen, heb ik veel plezier gehad. Ik kan me nu beter voorbereiden, of er voor kiezen om nee te zeggen. En dat laatste vind ik soms nog moeilijk omdat ik toch ergens bang ben dat anderen zullen denken dat ik er de kantjes vanaf loop. En daar baal ik dan natuurlijk weer van dus daar wil ik graag naar kijken.”

Maar ze heeft ook winst geboekt. “Zo grappig dat het écht werkt, er kwam een vraag waar ik normaal automatisch ja op zei en nu maakte ik bewust een keuze puur voor mezelf. Dat gaf zo’n rust. En het mooie is dat dit achteraf ook voor de ander de beste beslissing bleek te zijn” straalt ze. “Er waren ook nog lastige momenten, daar waar ik over mijn eigen grens ging. Maar ik was me daar wel van bewust en daar ben ik trots op”. Dat is mooi want bewustwording is groei.

Tijd voor op de pulstafel. “Heerlijk” zegt ze, “door het pulsen wordt mijn hoofd weer rustig en daar snak ik naar”. Ze ontspant, wetend dat ze veilig is. Ze kan helder aangeven hoe het gepulste been verschilt met het niet gepulste been. En vooral bij het pulsen van haar armen lijkt het wel of de ene helft van haar borstkas na het pulsen veel ruimer is dan de andere helft.
Als ze na de sessie rechtop zit met een glaasje water zegt ze verwonderd: “wauw, het gaat steeds dieper en wat is er innerlijk veel gebeurd! Ik voel me wijs en zacht”.
Ze kan er weer tegen.

De kracht van zacht

De kracht van zacht in Holistic Pulsing is ook merkbaar tijdens een workshop. Met enthousiasme vertellen over Holistic Pulsing, maakt dat de woorden als vanzelf meer kracht krijgen. Luister maar….

Het is zaterdagochtend en de zon schijnt vrolijk naar binnen. De kachel brandt, koffie, thee en iets lekkers staan klaar. In spanning wacht ik op de mensen die zich hebben aangemeld voor de gratis workshop Holistic Pulsing. Als de dames en heer zijn gearriveerd komt er direct een geanimeerd gesprek op gang. Mooi hoe snel er contact is als iedereen met hetzelfde doel komt. Nadat de inwendige mens is voorzien, nodig ik de deelnemers uit plaatst te nemen. Na een kort voorstelrondje vertel ik mijn verhaal.
Water! Het verhaal begint met water. Wij bestaan voor ongeveer 70% uit water, dat is bijna driekwart, best veel dus. Dit water is onze levensstroom, onze levensbron en als het stroomt zijn we verbonden met wie we zijn en waar we vandaan komen. Als dit water stagneert, blokkeert het de stroom en treed er spanning op. Met de techniek van Holistic Pulsing breng je op de juiste manier het lichaam in beweging, zodat er een puls ontstaat die het water uitnodigt weer te gaan stromen.
Ontspanning! Het verhaal gaat verder met ontspanning. Door de zachte pulsbeweging in een lichaamseigen ritme, kunnen lichaam en de geest ontspannen. Zo is voelbaar waar nog spanning zit. Tegelijkertijd worden alle spieren, organen, bloedbanen en het zenuwstelsel gestimuleerd in dit ritme mee te doen. Hierdoor wordt de ontspanning dieper en kom je in contact met je kern.

Actie! Genoeg gepraat. Tijd om de deelnemers in een korte Holistic Pulsing behandeling, zelf de kracht van zacht te laten ervaren. Ik nodig de eerste uit op de tafel. Het is muisstil als ik afstem op de ademhaling van deze persoon en met mijn handen het lichaam in beweging breng. Kleine beweging, grote respons. Iedereen is vol aandacht en er ontstaat een bijzondere sfeer. Beginnend bij de heupen puls ik rustig via de knieën naar de voeten, weer terug naar de heupen en zo naar het hoofd. Geboeid volgt het publiek mijn handen tot ik afsluit bij de navel. Nog even na genieten en dan is het alweer tijd om op te staan. Allemaal zijn ze benieuwd naar deze ervaring, en over en weer is er ruimte om te vertellen. Een voor een liggen ze op de pulstafel en de liefdevolle energie is duidelijk voelbaar. Nadat de laatste geweest is, komen de enthousiaste verhalen en boeiende vragen los. De ochtend is omgevlogen. Na een hartelijke afscheid van ieder, sluit ik met een tevreden glimlach de deur. Zeker voor herhaling vatbaar!

Holistic Pulsing

De kracht van zacht werkt. Zacht is de kracht in elke sessie. De kracht van zacht in het gesprek, de kracht van zacht in het pulsen en de kracht van zacht in het mogen zijn. Zacht is niet hetzelfde als zachtjes. Zacht is liefdevol voor jezelf en de ander. Zacht is respectvol naar jezelf en de ander. Zacht is ruimte geven in veiligheid en vertrouwen. Voorwaarden voor een optimale sessie.

Ze belt voor een afspraak en vraagt of het snel kan, het zit nogal hoog. Als ik de voordeur open slaakt ze een zucht. Op haar gezicht lees ik spanning, opluchting en emotie. Ik schenk haar thee, water en een verwelkomende glimlach. Ze heeft weinig aanmoediging nodig om haar hart te luchten. Ze vertelt dat haar man ziek is, slecht nieuws en hoe ze in paniek is omdat ze niet weet wat ze moet doen of laten. Ze wil graag helpen, dingen regelen, verzorgen en lief zijn. En ja ze houdt van haar man maar het is wel lastig volhouden als hij haar steeds afwijst. Zegt dat hij heus wel dingen zelf kan en dat ie nog lang niet dood is. Pfff… en dan komen de tranen; van frustratie en angst, maar ook dat ze voelt dat ze zo moe is en daar een schuldgevoel over heeft, want zij is toch niet ziek. Ik luister aandachtig en laat haar vertellen tot ze zegt “en nu zit ik hier in de hoop dat jij me kunt helpen”.

Ik zeg dat het heel begrijpelijk is dat ze er voor haar man wil zijn, hoe lief en zorgzaam. Maar dat helpen veel vormen heeft en dat houden van en zorgen voor, ook kan betekenen dat ze haar man juist rust en ruimte geeft om te ontdekken wat zijn mogelijkheden en obstakels zijn. Dat ze als ze afspreken dat hij het aangeeft wanneer hulp gewenst is, niet de hele tijd alles in de gaten hoeft te houden. Dat het ook fijn is dat ze zelf daardoor wat lucht krijgt om eigen leuke of ontspannende dingen te ondernemen. En zowaar is daar haar eerste glimlach, “dat zou fijn zijn” zegt ze opgelucht.

We ronden het gesprek af met wat tips hoe ze in deze pittige tijd toch goed voor zichzelf kan zorgen. Ik nodig haar uit op tafel plaats te nemen. Rustig breng ik haar lichaam in beweging en gaandeweg het pulsen voel ik het onder mijn handen ontspannen. De kracht van zachtheid in het pulsen doet zijn werk, in het lijf, in het hoofd en in het hart.

Stralend loopt ze even later met een “daaag, bedankt en tot gauw” naar buiten. Ik zwaai en dankbaar sluit ik de voordeur.